четвъртък, 30 август 2012 г.

Описание на спорта всестранна езда

езда обездка
Това е най-трудната и най-разпространената от класическите дисциплини конен спорт. Състезанията по всестранна езда включват обездка и конкур-ипик, като се провеждат в три дни по разнообразна програма. Състезателят участва в цялата програма с един и същи кон, без право на смяна с друг.

През първия ден при всестранната езда се провеждат състезанията по обездка. В програмата се включват различни упражнения, които се оценяват по точност и качество на изпълнение по шестобалната система. През втория ден се провежда полевото изпитване. То е разделено на четири етапа, от които най-трудни са вторият по ред – индивидуален стипълчейз, и четвъртият – крос в полето по пресечена местност.

Дистанцията, която се преодолява през втория етап от всестранната конна езда, е от 1800 до 4200 м, а през четвъртия етап е от 4500 до 8000 м. За млади коне (4-5 годишни) се вземат долните граници. По дистанцията в двата етапа има разположени различни по вид трайни препятствия. Първият и третият етап са по-леки за преодоляване. През третия ден се провежгдат състезания по прескачане на препятствия с височина до 120 см. За крайното класиране се вземат резултатите от проведените изпитвания през трите дни от състезанието по всестранна езда.

всестранна езда
Конете, които ще участват в шампионат, трябва да отговарят на много строги изисквания. Подходящи са силни и смели коне, с висока обща и специална издържливост. Те трябва да са спокойни, подаващи се на работа, тъй като в шампионатните състезания се изискват еднакво добре подготвени коне за обездка, прескачане на препятствия и бягане по дистанция.

В много страни на света са разпространени някои конно-спортни игри. Те нямат характера на класическите дисциплини, но са изключително интересни. Такива са волтижировка, джигитовка, конен лов, фигурна езда, футбол на коне, поло и други.

Международната федерация по конен спорт ( FEI) организира и провежда състезания по следните дисциплини: обездка, всестранна езда, прескачане на препятствия, преходи, впрягове, родеро и волтижировка. У нас дисциплината преходи засега е слабо развита. От 2003 г. Българската федерация по конен спорт организира и провежда състезания по преходи на разстояние до 48 км. В световната практика подобни състезания се организират на разстояние от 100 – 150 км.

Подробна информация за дисциплината в конния спорт Всестранна езда може да прочетете на този линк: виж още