неделя, 2 септември 2012 г.

Осезание, език и звуци на конете

осезание на конете
Осезание на конете
Като собственици на коне, ние упражняваме натиск на различни части от тялото на коня, за да го научим на правилна реакция. Различните части от тялото на коня се различават по своята чувстивтелност . Имайте предвид, че очите и ушите са най-чувствителни. Количеството натиск, което може да се приложи зависи от коня и по-точно от дебелината на кожата, чувствителността на нервните окончания в нея и опитът му.
Допирът оказва влияние върху цялото тяло. За разлика от другите сетива осезаниет може да се пренасити. Когато това стане, конят няма да реагира дори на команди, които познава. Това може да бъде по вина на ездача. Например, ездач, който е нервен и се движи често, ще обърка коня. Способността за реагиране при докосване ще се намали и конят няма да отговаря на командите.
Тялото има други рецептори за докосване. Гривата на коня е чувствителна на допир. Ако леко прокарате ръка по краищата й повечето коне ще потрепнат (например наблюдавайте какво прави конят, когато върху него кацне муха). Конят също така има дълги и по-груби косми около челюстта, муцуната и около очите. Те му подсказват за разстоянието, на което се намира даден обект.от него Това е особено важно при слаба светлина.
Звуците, които издават конете
  • Конете могат да издават широк спектър от звуци за да изразяват различни емоции. приятелското цвилене е най-подчинително
  •   цвиленето на конете може да бъде и по-силно и настоятелно
  • един кон ще извика много силно, ако се уплаши
  • квиченето е най-честият издаван звук, когато един кон срещне друг
  • кобилите и техните малки могат да се разпознаят помежду си по звуците, които издават
  • пръхтенето показва страх или неприязън и често е последвано от бяг
език на тялото на конете
Езикът на тялото на конете
Конете комуникират много чрез езика на тялото си. Изражението на коня и начинът по който движи различните части на тялото си ще покаже на другите коне или хора (на тези, които знаят как да разчитат езика на тялото) точно как се чувства или какво иска. След като прекарате известно време с конете, Вие ще можете да разбирате езика на тялото им. Започнете като отбележите позицияна на главата и погледа, а после обърнете внимание на това колко са напрегнати мускулите и каква е позицията на опашката.
Езикът на тялото е един от най-бързите начини да се разбере, дали конят е болен. Поведението му ще е променено. Кон със стомашни болки може да гледа на една страна, да се търкаля, разтяга или да лежи и да отказва да се изправи. Коне, които стоят с наведена глава и/или имат сухота в очите, може би също изпитват дискомфорт. Разпознаването на болния кон ще даде възможност той да бъде излекуван по-бързо.