събота, 1 септември 2012 г.

Вкус и зрение при конете

вкусовете на конете
Вкусовите качества при конете

Когато става въпрос за вкус, конете също имат индивидуални предпочитания. Някои коне ще откажат да ядат зърно, ако към него има добавено лекарство, някои ще пасат растения, които са отровни, а други ще отвхърлят храната на базата на вкуса и миризмата й.

Хранителните предпочинатия се заучават. Конят е чувствителен към вкуса, но може да развие желание за някои храни само, защото ги е опитвал и преди. Възможно е и да откаже определена храна, ако след като е ял от нея не се е почувствал добре.

Конете ядат най-напред фуража, който им харесва най-много. Вкусът на фуража е свързан с консистенцията му. Конете ядат треви като синя трева, житна трева, и власатка преди пшеницата и други видове треви. Повечето коне харесват червената и обикновената детелини, които са бобови растения.

зрение на конете
Зрението на коня

Конете имат много добро зрение (и са особено чувствителни към движение). Тяхното зрение е изключително подходящо за живота в стадото. Когато пасат те виждат хоризонта на 320° и по този начин могат лесно да забележат хищник. Очите им са разположени от двете страни на главата така, че виждат две различни картини едновременно. Всяко око вижда почти на 180° (монокулярно зрение). Бягащ кон може да види дали хищникът го настига. Бинокулярното зрение (възприемане на една и съща картина от двете очи) е слабо и се проявява само когато конят гледа право напред. Конете имат слабо възприятие за дълбочина. Виждат всичко в плоска равнина и вероятно без много детайли.

Конете имат три основни слепи петна. Те не могат да виждат обекти, които се намират твърде близо до центъра на главата им. Ето защо отстъпват назад или завъртат главата си когато ги доближавате директно по права линия. Другото сляпо петно е точно зад коня. Никога не доближавайте коня отзад. Също така конете трудно виждат някой, който се намира под шията им.