сряда, 12 септември 2012 г.

Страховете на конете

страховете на конете
По природа контете са любопитни, но и подозиртелни животни. Всичко е потенциално опасно до докаване на противното. Те имат естествен инстинкт да бягат от опасност.

Със своето добро зрение и дълги крака, те са много добре подготвени за бяг. Чрез обучаване и трениране на коня можем да подтиснем техният инстинкт за бягане тъй като те се научават да вярват на определени движения и обекти. Въпреки това в състояние на паника дори добре обучени коне се поддават на инстинкта си за бягство.

Някои коне се страхуват от коли, мотоциклети, колела и др. Ако знате, че тези превозни средства плашат Вашия кон, не го извеждайте на оживен път докато не се научи да не се плаши от тях. Не е задължително обект (например кола) , да е това, от което конят се страхува - може да е рязкото движение или определен звук, което да задейства инстинкта му за бягство. Престоят в безопасна среда е най-добрият начин да намалите страха в коня.

Тъй като естественият инстинкт на коня е да бяга от опасност, той ляга на земята само когато се чувства в пълна безопасност. Когато са в стадо обикновено се редуват, така че винаги да има няколко, които са будни и бдят. Въпреки това младите коне не винаги спазват този модел на поведение.