събота, 3 август 2013 г.

Селски туризъм с коне

Възникването и развитието на селския туризъм в Европа се появява през втората половина на ХVІІІ в. Първоначално аристократите и туристите от средната класа започват да посещават и “диви” планински райони. От средата на ХХ в. предпочитанията за отдих на село нарастват така, както и другите форми на туризъм.

Продуктът на селския туризъм и конните бази се развива в световен мащаб през деветдесетте години на ХХ в. Селският туризъм е резултат от инициативи по отношение на селските райони на страните от Европейския съюз, политика за повишаване на доходите на селското стопанство в тези райони. Това води до подобряване на облика на селищата, стимулиране на дейности и услуги, свързани с туризма.

Селският туризъм в България цели създаването на нови работни места, развитие на инфраструктурата, стимулиране и обмен между градски и селски зони. Намаляване броя на младите хора, които искат да напуснат селата, съхраняване на културната и архитектурната идентичност на района; запазване на околната среда, привличане на чуждестранни туристи, разширяване на вътрешния туристически пазар.

Конната езда може да бъде привлекателна услуга и при селския туризъм. По-трудно е организирането на планински преходи от конна база, особено с по-голяма продължителност (грижата за конете е скъпо; необходима е сериозна предварителна подготовка). Конна езда като туристически преход се предлага от ДС “Искър”, с. Бели Искър, с. Триград, на няколко места в Стара планина, в Разградско и другаде. По-разпространено и достъпно е на туристите, отседнали за по-дълга почивка, да се предложи почасова или еднодневна езда. Час езда у нас се заплаща около 18-20 лв., а дневната такса, включваща обяд е 80-90 лв. Ако няма условия за това, разходката с каруца или магаре също би представлявала атракция за гостите на едно село. Би могло на туристи да е организира посещение във ферма за отглеждане на коне. По време на почивката си гостите имат възможността да яздат, да се грижат за конете (хранят, почистват).

В северозападен Пирин се правят опити за поставяне началото на развитие на конен туризъм по конните бази. Това е нещо ново,емоционално, полезно и перспективно. Идеята е с каракачански коне да се осъществяват преходи на туристически групи от Кресна до курортната местност Върбите до х. Синаница и към х. Вихрен, по долината на река Влахинска и х. Яворов. Пътуванията с каракачански коне създават вълнуващи емоции, а осъществяването им чрез добри познавачи на местните природни забележителности, миналото натози край и прекрасните възможности за туризъм, оставят незабравими и трайни спомени.

Още по темата може да прочетете на този сайт: http://horses-bg.net/category/konni-bazi